tisdag 19 juli 2011

Älggrässaft

Att göra saft på fläder är ju rätt vanligt. Att tillreda saft på älggräs var något nytt för oss. Proceduren är densamma som för fläder, jag lovar att det blev riktigt gott lite nötsmak tycker jag. Älggräset växer överallt här på landsbygden, saften smakar lite körsbär och lite nötter som min dotter uttryckte sig.


Älggräs

Älggrässaft
Älggräs är vanlig på fuktiga marker. Man kan även koka te på blommor och blad. Har för mig att te på älggräs har använts mot huvudvärk.

50 klasar älggräsblommor
2 citroner
60 g citronsyra
2 kg socker
2 kanelstänger (kan uteslutas)
2 l vatten

Gör så här
1.Skölj blommorna under rinnande vatten. Lägg dem i en ren hink eller i ett stort krus.
2. Tvätta citronerna väl, skär i skivor och lägg i tillsammans med älggräset.
3 Koka upp vattnet häll i citronsyran och sockret eventuellt kanelstänger rör om tills sockret är smält.
4. Häll sockerlagen över blommorna, ställ det sedan svalt ca: fyra till fem dagar.
5. Sila och häll upp på flaskor.
Vi brukar frysa in saften annars så får man tillsätta Atamon eller något liknande konserveringsmedel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar